Sex Pistols

Home
Punk History
Era Punk
Angelic Upstrarts
Cock Sparrer
Cockney Rejects
Dead Kennedys
Sex Pistols
The Clash
The Oppressed
Links

sexpistols.jpg

O cariera meteorica ce a bulversat industria muzicii rock in a doua jumatate a anilor `70. Opera unui creator de moda vizionar, Malcom 'Pygmalion' McLaren, s-a impus in doar cateva luni printr`o atitudine provocatoare si violenta ce a generat o noua muzica, o noua lume muzicala si o noua filosofie - punk`ul - mostenire a mitolofiei rock anarhice anglo-americane: The Sooges, MC5, The Who, etc.
Fost manager al grupului american New York Dolls, McLaren se intoarce la Londra la inceputul lui 1975 si isi deschide un magazin de moda numit 'Sex' pe King`s Road. Matlock, Jones si Cook, toti trei nascuti in 1951, care formau impreuna cu chitaristul Wally Nightingale cvartetul The Swankers, obisnuiau sa-si piarda timpul liber in magaziunul lui McLaren unde matlock era angajat. Malcom se decide sa se ocupe de Swankers si, in cosecinta il concediaza pe Wally pentru a-l introduce in grupul John Lyod, un londonez nacut pe 31 ianuarie 1956, pe care il boteaza Johnny Rotten ('Putredul', nu se mai stie daca datorita dintilor sai cariati sau caracterului sau asemanator). Tot el stabileste noul nume: Sex Pistols.
Prima aparitie live are loc la 6 noiembrie 1976 la Colegiul de Arta St.Martin si, cu aceasta ocazie, Sex Pistols, descrisi inca de la inceput drept 'cosmarul culturii britanice', declanseaza un urias val de oroare si valva ce vor dura intreaga lor activitate. Desi extrem de rudimentare si complet nepregatite primele loc concerte se remarca prin energia exploziva nemaiintalnita. Urletul lor nihilist, de care erau responsabili in special Rotten si McLaren, va zgudui din temelii estabilishment-ul britanic si va ravasi intreaga industrie rock. Abil, McLaren profita de lipsa de experienta a membrilor grupului si le creeaza acestora o imagine de tineri furiosi ce refuza atat normele morale burgheze cat si atitudinea clasica a starurilor rock.
In ianuarie 1976 aveau deja un grup de suporteri fanatici numiti bromley Contigent, care-ii insoteau pretudindeni si din care faceau parte la un momentdat Siouxsie Siuoxx, Steve Severin, Adam Ant si Sid Vicious. Concertele din acel an nu le creeaza REPUTATIA DE GRUP 'anti' - orice ci se inchide de fiecare data cu violente si scandaluri monstruase. La 17 august are loc un prim concert in al carui program apar noi trupe de punk: alaturi de Sex Pistols, pe scena urca BuzzCocks si The Clash. Intre 20 si 21 septembrie are loc noua premiera: primul festival de muzica punk, tinut la Club 100, iar Sex pistols sunt 'capul de afis'. Cu aceasta ocazie violenta ce inconjoara grupul atinge apogeul cand o fata din public isi pierde vederea in urma unui accident provocat de Sid Vicious, cel mai turbat fan al lor. publicitatea potrivnica nu`i impiedica sa incheie un contract cu EMI la 16 octombrie, in urma caruia primesc un avans de 40.000 de lire sterline pentru realizarea single-ului 'Anarchy in UK'. De rasul batjocoritor a lui Rotten din debut si pana la ultimilesecunde de feedback este un single cu adevarat entuziasmant. In decembrie participa la emisiuna Tv a lui Bill Grundy, 'Today at 6', si isi atrag opribul intregii tari prin injuraturile si obscenitatiile debitate cu larghete. Desi intreaga presa ii taxeaza usturator, pustimea britanica este incantata si, astfel, revolutia punk ia amploare nationala. Scandalul se amplifica atunci cand mai multe concerte din cadrul turneului Anarchy in UK sunt anulate iar single-ul este boicotat de magazinele de discuri (chiar si in aceste conditii reuseste sa urce pana pe locul 38 in topul national). Publicitatea potrivnica ii determina pe cei de la EMI sa realizeze contractul si sa piarda astfel suma acordata ca avans.
In februarie Rotten si McLaren il inlocuiesc pe Matlock, un tip cu mult prea mult bun simt, care formeaza ulterior The Rich Kids, cu Sid Vicious (Sidney John Beverly, nascut pe 10 mai 1957 la Londra) un personaj complet iesit din minti care, in scurt timp, devine idolul punk prin excelenta. Urmeaza un nou contract, cu A&M de aceasta data, semnat de fata cu presa in fata palatului Buckingham,si un nou avans de 75.000 de lire sterline. Dupa numai o saptamana insa contractul este anulat din cauza puternicei presiuni exercitata de muzicienii 'seriosi' ai label`ului, in frunte cu Rick Wakeman. In fine la 12 mai este randul casei de discuri Virgin sa`si incerce norocul si pentru Sex Pistols sa mai incaseze inca 50.000 de lire, reusind astfel formata de a aduna peste 150.000 de lire sterline pentru un singur single..
'God save the queen', lansat chair de ziua reginei, printr`un concert sustinut pe un vapor pe Tamisa incheiat cu arestarea lui McLaren, bulverseaza populatia regatului si, in ciuda interdictiei de difuzare, ajunge No.1 i topul revistei New Musical Express si pe locul 2 in topul national. Rotten sufera pentru arta sa atunci cand este injunghiat de un grup de regalisti ofensati.
Al treilea single, melodicul 'Pretty Vacant', compozitie Matlock, readuce grupul in Top 10 (locul 6). In ciuda succesului opozitia opiniei publice se radicalizeaza, ajungandu`se pana la cererea oficiala de ddesfintare a grupului facuta de parlamentul conservator Marcus Lipton.
Interzisi tot mai mult in Anglia Sex Pistols sustin un turneu in Scandinavia iar la intoarcerea in tara concentreaza sub nume false precum Spot sau Tax Exiles.
In iarna dau din nou lovitura cu 'Holidays In The Sun' si realizarea albumului cu incantatorul titlul 'Mind The Blollocks - Here`s The Sex Pistols', singurul LP aparut in timpul scurtei vietzi a frupului, ce intra direct pe locul 1 in topul britanic in ovatile criticii. In ciuda valorii sale incontestabile discul,in fapt o culegere a sigle-urilor aparute anteror, marcheaza si inceputul sfarsitului pentru Sex Pistols. Incercarea de a realiza un film despre istoria grupui consuma mult timp si bani iar dementialul si controverssatul concert american care urmeaza da lovitura grupului de gratie unei formatii sfasiata de conflicte interne. Pe 19 ianuarie, la finalul concertului de la San Francisco ce a incheiat turneul, Johnny Rotten isi anunta retragerea (din motive contractuale formeaza aproape imediat Pubic Image Limited, dar asta e alta poveste).
McLaren si cei trei incearca sa se opuna evidentelor si anunta o excursie in Brazilia pentru a inregistra alaturi de Ronald Biggs, celebru pentru implicarea in asa - numitul 'jaf al secolului'. Vicious, distrus de consumul de heroina, nu ia parte la excursie, dar Jones si Cook se dovedesc mai mult decat incitati de aceasta cascadorie publicitara. In aceasta formula inedita este inregistrat single-ul 'No One Is Innocent (A Punk Prayer)', ce contine pe fata B carianta cacofonica data de Vicious celebrei 'My Way' a lui Frank Sinatra. Incercarile disperate de salvare ale grupului ale lui McLaren nu dau rezultate (pentru cei mai vizati pentru postul de solist vocal numarandu`se Eddie Tenpole de la Tempole Tudor, Midge Ure de la Ultravox si Jimmy Pursey de la Sham69). Jones si Cook formeaza The Profesionals iar Vicious, din ce in ce mai remarcat de consumul de droguri, incearca sa continue solo si inregisteaza varianta necovingatoare a 'C`Mon Everybody' a lui Eddie Cochrane. La sfarsitul lui 1978 este condamnat penru uciderea logodnicei sala Nancy, iar pe 12 feruarie 1979, aflat in libertate provizorie, moare in urma unei supradoze.
In 1979 apare filmul The Great Rock`n`Roll Swindle, regizat de Julien Temple, ce prezinta istoria grupuli in viziunea lui Malcom McLaren.
Ca ironie, in ciuda faptului ca Sex Pistols au schimbat radical fata muzicii rock, din punct de vedere muzical nu au realizat mare lucru. Totusi, asaltul lor asupra starurilor consacrate le`a determinat acestea sa`si caute noi forme de exprimare si sa`si reactualizeze stilul. In plus, muzica lor rudimentara si violenta a inspirat numerosi muzicieni tineri, incurajandu`i pe cei care din lipsa de bani sau tehnica instrumentala nu indrazneau sa se lanseze in muzica. Dar cel ami importatnt a fost faptul ca au reusit sa zdruncine 'scena' rock intrata pe atunci in dulcea amorteaala, facandu`i atat pe artisti cat si pe fani sa se intrebe ce nu merge bine.
Membri SEX PISTOLS, in mare masura o creatie a genului publicitar a lui McLaren, si`au jucat credibilitatea pana la capat rolul si de extremisti punk, pentru multi contand mai mult imaginea si charisma lor pentru decat pentru muzica care au lasat`o in urma.
  Members
 • Main Members
  Johnny Rotten – vocals (1975-1978, 1996, 2002, 2003)
  Steve Jones – guitar (1975-1978, 1996, 2002, 2003), vocals (1972-1975)
  Glen Matlock – bass (1974-1977, 1996, 2002, 2003)
  Paul Cook – drums (1972-1978, 1996, 2002, 2003)
 • Other Members
  Sid Vicious – bass (1977-1978)
  Wally Nightingale – guitar (1972-1975)
  Del Noone – bass (1973-1974)
  People who have sung on The Great Rock 'n' Roll Swindle include; Ronnie Biggs, sung on "No One Is Innocent" and "Belsen Was A Gas", 1978
  Malcolm McLaren, manager, sung on "You Need Hands", 1979
  Edward Tudor-Pole. sung on "The Great Rock 'n' Roll Swindle", "Rock Around The Clock", and "Who Killed Bambi?", 1979
   Discography:
   • Albums:
    Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols (October 28, 1977)UK, US
    The Great Rock 'n' Roll Swindle (February 26, 1979)UK
    Some Product: Carri on Sex Pistols (interviews and radio spots) (July 27, 1979)UK
    Flogging a Dead Horse (compilation) (February 16, 1980)UK
    Kiss This: The Best Of (October 10, 1992)UK
    Filthy Lucre Live (June 24, 1996)UK
    Jubilee: The Best Of (May 27, 2002)UK
    Sex Pistols Box Set (June 2, 2002)
    Raw and Live (February 16, 2004)
   • Vicious Solo album:
    December 1979 - Sid Sings, UK
   • Hit singles
    from "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols" :
    November 26, 1976 - "Anarchy in the UK" #38 UK
    May 27, 1977 - "God Save the Queen" #2 UK
    July 2, 1977 - "Pretty Vacant" #6 UK, #93 US
    October 15, 1977 - "Holidays in the Sun" #8 UK
    from "The Great Rock 'n' Roll Swindle"
    June 30, 1978 - "No One Is Innocent" #7 UK
    February 9, 1979 - "Something Else" #3 UK
    March 30, 1979 - "Silly Thing" #6 UK
    June 22, 1979 - "C'mon Everybody" #3 UK
    October 18, 1979 - "The Great Rock 'n' Roll Swindle" #21 UK
    June 4, 1980 - "(I'm Not Your) Stepping Stone" #21 UK
    from "Kiss This: The Best Of"
    October 1992 - "Anarchy in the UK" (re-issue) #33 UK from "Filthy Lucre Live"
    June 1996 - "Pretty Vacant" (live) #18 UK from "Jubilee: The Best Of"
    May 27, 2002 - "God Save the Queen" (re-issue) #15 UK
   • References and further reading: The Boy Looked at Johnny - Julie Burchill & Tony Parsons
    The Sex Pistols - Fred & Julie Vermorel
    Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs - John Lydon
    England's Dreaming: The Sex Pistols and Punk Rock - Jon Savage
    I Was A Teenage Sex Pistol - Glen Matlock
    Please Kill Me - Legs McNeal
    God Save the Sex Pistols: A Collector's Guide to the Priests Of Punk - Gavin Walsh
    Destroy: Sex Pistols 1977 - Dennis Morris
    I Swear I Was There . . .: Sex Pistols and the Shape of Rock - David Nolan
    Vicious: Too Fast to Live - Alan Parker
   • Films
    Sex Pistols Number One (Derek Jarman, 1976) (a short of footage shot at early gigs)
    Jubilee (Derek Jarman, 1978)
    The Great Rock 'n' Roll Swindle (Julien Temple, 1979)(McLaren's version of the Pistols story)
    The Filth and The Fury (Julien Temple, 2000) (The Pistols' version of events)
    DOA (Lech Kowalski, 1981) (includes footage shot during the Pistols' 1978 US tour)
    The Punk Rock Movie (Don Letts, 1979) (contemporary independent documentary footage)
    Sid and Nancy (dir. Alex Cox, 1986).
    Sid's Gang (dir. Andrew Mcleigh, 1999).
    24 Hour Party People Michael Winterbottom, 2002

 (for english version check: http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_pistols )