Cock Sparrer

Home
Punk History
Era Punk
Angelic Upstrarts
Cock Sparrer
Cockney Rejects
Dead Kennedys
Sex Pistols
The Clash
The Oppressed
Links

Biografie de Steve Huey

cocksparrer1.jpg

Una din primele formatii de Oi!, Cock Sparrer canta imnuri galagioase, dure, ale clasei muncitoare de Cockney, inca din primele valuri ale punului britanic, desi problemele cu casele de discuri i-au impiedicat sa scoata prea multe cantece pana pe la inceputul anilor 80, cand deja miscarea Oi! era in plina ascensiune.

Trupa s-a format in East Endul londonez in 1975, la inceput ca o formatie rock intr-un pub, pe langa Dr. Feelgood. Patru din membri, solistul Colin McFaull, chitaristul Mick Beaufoy, basistul Steve Burgess si bateristul Steve Bruce erau colegi de scoala de la varsta de 11 ani, si deja cantasera impreuna in formatii de trei ani. Lor li s-a alturat chitaristul de ritm Garrie Lammin (varul lui Burgess) si in curand au inceput sa cante regulat in Bridgehouse Pub din Canning Town. Aparitia Sex Pistols i-a determinat sa isi inaspreasca stilul, ceea ce a starnit pentru putin timp interesul managerului Pistols-ilor, Malcolm McLaren, insa fara prea mare finalitate. In 1977, Cock Sparrer au semnat un contract cu Decca Records (care deja semnase o alta formatie de proto-Oi!, Slaughter & the Dogs) si si-au inregistrat singleul de debut, "Runnin' Riot", urmat de un cover dupa "We Love You" al celor de la Rolling Stones. Dar neintelegerile cu Decca au dus la concluzia ca soundul simplu, de baza al formatiei, inspirat din viata pe strada, nu a fost inteles asa cum trebuie; ca urmare, albumul lor de debut a fost lansat numai in Spania. Nu mult dupa aceea Lammin a parasit formatia pentru o cariera in actorie, si Cock Sparrer a intrat intr-o perioada de lancezeala neoficiala.

La inceputul anilor 80, formatii ca Sham 69, Angelic Upstarts si Cockney Rejects transformasera sensibilitatea punkului clasei muncitoare intr-un subgen Oi! dominat de Cockney. Ca precursori ai genului, Cock Sparrer au fost din nou cautati, mai ales dupa ce melodia lor "Sunday Stripper" a aparut pe o compilatie Oi! Au inceput sa cante impreuna din nou si curand au semnat un contract pentru un album, ceea ce a dus la hitul din 1982, "England Belongs to Me," care a atins o coarda sensibila in mijlocul razboiului din Insulele Falkland. Albumul oficial de debut in Anglia al celor de la Cock Sparrer, Shock Troops, a fost lansat de asemenea in 1982, si a ajuns favoritul fanilor Oi!

Chitaristul Beaufoy a parasit formatia in 1983 si a fost inlocuit de tandemul Chris Skepis (ritm) si Shug O'Neill (lead). In aceasta formatie a fost inregistrat cel de-al doilea album, Runnin' Riot in 1984, dar Skepis si O'Neill au plecat amandoi din formatie la scurt timp dupa aceasta. Beaufoy a revenit pentru un scurt timp ca sa inregistreze albumul Live & Loud in 1987, dar neintelegerile cu formatia, si din nou cu casa de discuri, au dus la o noua despartire.

La sfarsitul lui 1992, Cock Sparrer au fost invitati sa cante la un concert de reintalnire, la Astoria, langa Charing Cross. Aparitia la concert a peste 2000 de fani i-a determinat sa se reuneasca din nou, in cvartetul original format din McFaull, Beaufoy, Burgess, si Bruce, plus noul chitarist de ritm, Daryl Smith. La inceputul lui 1994, Cock Sparrer au lansat Guilty as Charged, primul lor album cu piese noi dupa mai bine de zece ani. EP-ul Run Away a urmat in 1995, continand inregistrari live si de studio; urmarea la Guilty as Charged, Two Monkeys, a fost lansat in 1997, spunandu-se ca acesta va fi ultimul album numai cu melodii noi al formatiei. Au urmat alte multe compilatii si inregistrari live, in urmatorii ani formatia fiind plecata des in turnee, ajungand si in SUA in 2000.