The Oppressed

Home
Punk History
Era Punk
Angelic Upstrarts
Cock Sparrer
Cockney Rejects
Dead Kennedys
Sex Pistols
The Clash
The Oppressed
Links

legenda muzicii Oi!

oppressed.jpg

Dupa vreo opt ani de tacere, legendara trupa de Oi! englezeasca activeaza din nou. Noi concerte, noi inregistrari si noi membri au adus un nou suflu de viata batranii trupe. The Oppressed s-au format in 1981, de-a lungul timpului s-au despratit si reunit de mai multe ori in mai multe variante. Noua varianta a formatiei este formata din Roddy Moreno la voce si chitara, fratele sau Dom la bass, Steve Floyd la chitara si Tony Kizmus la tobe. Roddy a afirmat intr-un fanzin ca motivul pentru care s-au reunit a fost o invitatie de a canta la Punk & Disorderly Fest in Germnaia, asta sa intamplat in ianuarie, anul asta. Deci formatia e activa numai de cateva luni. Anul asta vor face un turneu in Europa si Japonia.
"Acum ne-am intors, cu acelasi vechi Oi! anti-fascist pentru baieti!".
The oppressed au deja cateva cantece noi pentru o noua compilatie numita Skinhead Unity (Bootstomp Records), pe aceasta compilatie vor aparea si alte trupe ca United We Stand, Oi! Valcan din Japonia si United Front (Scotia). Vor mai inregistra 3 piese pentru un split cu trupa americana Bloodstained Kings. In aprilie Insurgence Records o sa lanseze un dublu CD, intitulat Skinhead Times, cu cele mai bune melodii de la The Oppressed. Tot in aprilie si tot la Insurgence Records va aparea un EP cu formatia, evenimentul coincide cu aniversarea a 50 de ani de existenta a casei de discuri. Este intitulat "Insurgence" si include versiunea engleza si spaniola a melodiei "I Donā€™t Wanna" si un tribut adus clubului din Cardiff intitulat "Blue Army".
Roddy Moreno este skinhead inca de la varsta de 12 ani, a aderat la subcultura skinheads in 1969, in plin apogeu al lor. "Mi-am tuns parul si am furat bocancii de la munca ai lui frate-meu. Pe vremea aia ori erai skinhead, ori erai un hipiot pletos, asa ca normal ca eu si toti prietenii mei de joaca am devenit skinheads". Prima lui experienta in randul skinheads a fost la un meci al echipei Cardiff City, toate terasele erau pline de skinheads mai batrani. "Ce am vazut acolo m-a impresionat mult, imediat am vrut sa fiu si eu ca ei". Erau vremurile cand skinheads nu erau asociati cu neo-nazismul in mass-media si in mintea oamenilor. Erau vremurile cand influenta rude boy's era inca foarte puternica si a fi skinhead insemna sa te duci la meciurile de fotbal si sa dansezi pe muzica jamaicana. Roddy inca mai asculta vechea muzica ska, reggae si rocksteady. Chiar a avut intr-o vreme o formatie de ska, The Rude Boys, si a afirmat ca ar mai vrea sa repete aceasta experienta, daca va mai putea. Chiar daca are familie si servici inca se mai duce la concertele de ska, mai ales cand canta formatii ca Bad Manners si Desmond Dekker. Cat despre formatiile actuale de Oi! el recomanda The Prowlers, Oily Rag si Runnin' Riot. "Sunt trupe foarte valoroase, cu o atitudine SHARP".
SHARP inseamna Skinheads Against Racial Prejudice (Skinheads Impotriva Prejudecatilor Rasiale). Roddy a avut un rol important in aparitia acestui curent, acestei atitudini. In anii 80' nazistii au distrus imaginea skinheads, mai mult cu ajutorul presei, dar skinheads adevarati vroiau sa promoveze adevarata imagine non-rasista si multiculturala. Cand a fost in vizita in 1988 in New York, Roddy a desenat pentru prima data emblema SHARP. I-a placut atat de mult ideea incat a adus acest concept si in Europa si a adaptat emblema de la Trojan Records astfel incat sa devina un simbol SHARP.
Nu vreau sa zic acum ca skinheads sunt niste nevinovati, ei au fost mereu oameni duri si oarecum violenti, dar violenta lor era mai mult intre gastile din cartiere si la meciurie de fotbal, nu din cauza rasismului sau politicii. Dupa cum ne spune Roddy, in anii 80' tinerii suferea mult din cauza problemelor economice. Si chiar daca skinheads aveau radacini si influente de la mods, Rodyy zice ca umblau impreuna. "In Cardiff skinheads se bateau cu mods in fiecare weekend. Unul din incidente a fost cand Grangetown skinheads au incendiat 20 de scootere ale mods".
Desi The Oppressed au militat mereu impotriva rasismului, extremistiii nu au atacat niciodata concertele lor, asa cum au facut cu Sham 69, Angelic Upstarts si The Redskins. Au fost probleme, batai, dar din cauza fotbaului si din cauza altor factori non-politici. "Rasisti aveau propria lor scena, asa ca nu aveam treaba cu ei. Mai erau niste tampiti care jucau la ambele capete, mergand si la concertele naziste si la ale noastre, sau mai veneau nazisti dar taceau din gura". Multe trupe naziste la inceput nu faceau politica. "Am inceput cu cateva coveruri dupa Skrewdriver, dar cand au devenit rasisti, am ars albumele lor si am renuntat la melodii".
La Drunk & Disorderly au cantat cu trupe mari ca Cockney Rejects, Angelic Upstarts si Cocksparrer. Ce e mai ciudat este ca e prima data cand aceste trupe canta pe aceiasi scena, in 25 de ani. Iar luna asta, au cantat cu Sham 69, The Last Resort, and Red Alert la festivalul Wasted. Se pare ca muzica Oi! e in plin avant, cu trupe vechi si noi, concerte, turnee. Roddy e optimist cu privire la scena non-rasista. "Arata mai puternica ca niciodata, acum boneheads (skinheads nazisti) au fost aruncati in underground".
Cat despre lupta impotriva ideii preconcepute ca toti skinheads sunt nazisti, Rodyy zice ca nu va renunta asa usor. "E o tampenie cand oamenii zic ca toti skinheads sunt nazisti, dar v-om castiga aceasta batalie. Sincer, atata timp cat skinheads stiu adevarul, nu ma mai intereseaza restul. Mass-media mereu a fost plina de cacat si asa va fi mereu".